Bijzondere woninguitbreiding

Dit is zeker een van de meest bijzondere verbouwingen van de afgelopen jaren. De uitbreiding van de gezinswoning van de familie Dobbenie-Cardoen in Aalter werd opgevat als een paviljoen met erbovenop een kubus die het oorspronkelijke volume spiegelt.

Als je een stuk aanpalende bouwgrond kunt kopen, moet je die kans grijpen. En dat deed de familie Dobbenie-Cardoen. Het nieuwe perceel gaf hun de kans om hun bestaande woning te laten vergroten. Dennis Dobbenie blikt terug. “Met drie kinderen voelden we dat het huis dat we al een eerste keer hadden uitgebreid, toch wat te klein werd.” Het gezin ging in zee met een lokaal architectenbureau, Basil Architecture, en gaf ze carte blanche. “Ze kwamen terug met een voorstel, en dat was dit. Er waren natuurlijk wel bepaalde parameters, zoals meer ruimte en het budget. Maar qua functies in het huis en de vormgeving, daar hebben de architecten echt volledig hun gang kunnen gaan.”

Volop genieten van het uitzicht

Het vroegere woongedeelte wordt nu alleen nog gebruikt om te slapen, als extra werk/zit/gameruimte en als berging. “De architecten vroegen ons waar we het meeste tijd doorbrengen. Wij zeiden: ‘Aan de keukentafel.’ Vandaar hun idee om de keuken in het nieuwe gedeelte te plaatsen, waar we volop kunnen genieten van onze tuin en het uitzicht op de velden erachter.”

Nieuw volume

Tussen de keuken en de oude woning kwam een nieuw salon. Aan de andere kant van de nieuwe keuken bevindt zich een thuiskantoor, met erbovenop een slaapgedeelte met muziekkamer en badkamer. Ideaal als er iemand komt logeren.

Vanuit de tuin gezien merk je pas goed hoe het nieuwe volume op het oude is afgestemd. Een toekomstige laag verf zal dat effect nog versterken, legt Dennis uit. “Het is de bedoeling dat we de oorspronkelijke woning in dezelfde kleur laten schilderen als de aanbouw, zodat je nog meer het gevoel krijgt dat het één harmonieus gespiegeld geheel is.”

Hernieuwbare energie

Bij de verbouwing van de woning koos de familie Dobbenie-Cardoen niet alleen voor meer ruimte, maar ook voor een duurzame toekomst. “Vroeger hadden we nog een gasketel, maar ik wou geen fossiele brandstoffen meer. We hebben een geothermische boring laten doen voor de warmtepomp. In het nieuwbouwgedeelte wordt alles met vloerverwarming verwarmd. In het oude gedeelte verwarmen we elektrisch. Een warmtepompboiler zorgt voor warm water. Met onze zonnepanelen kunnen we zelf in een flink deel van onze stroombehoefte voorzien.”

Esthetisch tot in de puntjes

Het nieuwe gedeelte werd ook voorzien van een ventilatiesysteem D, maar het is zoeken naar ventilatieroosters. Dennis lacht. “De ventilatiesystemen zijn fantastisch weggewerkt. Alles is tot in de puntjes afgewerkt. Het is niet alleen praktisch, maar ook esthetisch geweldig. Je ziet geen lelijke draden of apparaten, en dat maakt het zo aangenaam om hier te wonen. Kijk, in deze kastenwand zit de televisie weggewerkt. En de wand fungeert ook als scheiding tussen het zitgedeelte en de keuken, een binnenmuur zou hier misstaan.”

Alle details kloppen

Het mag duidelijk zijn. De architecten legden de lat op esthetisch vlak bijzonder hoog. Over alles werd nagedacht, van lijnenspel tot gebruikslogica, van maatwerk tot materiaalkeuze. “De architecten zijn heel streng. Alles moest kloppen, van de kasten tot de verlichting. Het is ongelofelijk hoe ze met die details bezig waren, zoals de handgrepen van de kasten. Je ziet nu dat alles perfect doorloopt en logisch in elkaar zit.”

Heeft Dennis nooit spijt gehad dat hij de architecten carte blanche gaf? Hij geeft aan dat hij het oorspronkelijk wel moeilijk had met de kleur- en materiaalkeuze in de badkamer, en de kostprijs van de wastafel. Maar uiteindelijk is hij toch blij dat hij het advies heeft gevolgd. “De kleuren van de badkamer vond ik nogal gewaagd. Er zit een oranje accent in de douche, wat ik eerst wat vreemd vond. Ook bij het oranje kraanwerk had ik mijn twijfels. Maar toen het eenmaal was afgewerkt, paste het perfect bij de rest van het interieur. Dat zijn dingen die ik zelf nooit had gekozen, maar die nu heel goed werken.”

Levenslang wonen

Dennis is een blije en trotse bouwheer. “Ik ben echt enorm tevreden. De kinderen hebben hun eigen plek gevonden, en iedereen heeft veel meer ruimte. Het voelt echt als een huis waarin we levenslang kunnen wonen, ook later als er kleinkinderen komen.”

Info/fiche

Opgeleverd 2023
Type woning Open bebouwing.
Architect Basil – www.basil.archi
Technieken Geothermische warmtepomp, vloerverwarming, elektrische verwarming, ventilatiesysteem D.

Vakmannen
Noc Noc Interieur – kasten & keuken
Liquidfloors – logeergedeelte & badkamer

Bijzonderheid De woning stond op de longlist van de Dezeen Awards in 2023.

Foto’s: Tiny Bogaerts